Shopping Cart

Ibis Ripmo

Posted by Loose Cycles on
Ibis Ripmo

V poznih sedemdesetih je večino gorskih kolesarjev povezovala glasba, psihadelične substance in seveda kolesa. Povezovalo jih je pa tudi dejstvo, da kakovostnih delov za gorska kolesa ni bilo in jih je bilo potrebno narediti.

Tako so v garažah ustvarjali vse mogoče kreacije in v nekaterih izmed teh garaž so nastala podjetja, ki še danes krojijo kolesarsko prihodnost. Med ustvarjalci je bil takrat tudi Scot Nicol, ki se je tako kot marsikdo odločil, da bo poskusil srečo in brez denarja ustanovil znamko koles.

Medtem, ko so večino ostalih znamk odkupili in prevzeli večji igralci v kolesarski industriji, so pri Ibisu ostali zvesti svoji začetni filozofiji. Od leta 1981 pa vse do danes se še vedno lahko pohvalijo s tem, da si znamko lastijo njeni zaposleni, brez velikih korporacij.

O modelu

Ripmo je trenutno najbolj znan model znamke Ibis, saj odlično pokriva dve najbolj popularni kategoriji: trail in enduro. Je tudi prvi Ibisov model, ki so ga pred leti predstavili v cenejši aluminijasti izvedbi, kar se je očitno zelo obrestovalo.

Glavne karakteristike so: 29-palčni obročniki, 147 milimetrov hoda zadaj in 160 milimetrov hoda spredaj. Najpomembnejši podatek je seveda vpetje amortizerja – DW-link. Tega je zasnoval legendarni Dave Weagle, podobno izvedbo pa lahko vidimo na znamkah, kot sta Pivot in Devinci.

Ibis Ripmo, ki ga predstavljamo tokrat, je dokaz, da se v kakovostne komponente splača vlagati. Veliko delov na kolesu je že služilo v preteklosti in prepričani smo, da bodo dobro služili še naprej.

Karbonski okvir V2 krasijo stare in nove komponente preverjenih kvalitetnih znamk. Britanski Hope skrbi za zaviranje in pogon, vilica in blažilec MRP za udobno in kontrolirano vožnjo, prestavni sklop je Shimano XT, obročniki pa DT Swiss.

Druge komponente, ki si zaslužijo omembo, so: sedežna opora, ročica in ročaji, PNW, titan krmilo WHY Cycles ter ventilčki in fidlock bidon Peaty’s.

Mojster Tine in Ibis Ripmo

Za koga?

Ripmo je po našem mnenju idealno kolo za slovenski teren, odlično se prilagaja vsem terenom in bo brez težav premagoval tako alpske enoslednice kot “pošejpane” linije v kolesarskem parku. Aluminijasta izvedba je idealno prvo kolo za nekoga, ki bi rad kupil nekaj, kar mu bo odlično služilo več let. Karbonska izvedba pa za nekoga, ki ob tem želi še malo dodane vrednosti in (mogoče?) lepši videz.

Older Post Newer Post